BOKOMTALE AV BAK HVER EN DØR


BOKOMTALER


Av min debutbok: 


BAK HVER EN DØR02/02/2021bokbloggeren

Kjell Magne


https://bokblogger.com/2021/02/02/bak-hver-en-dor/?fbclid=IwAR1WdjyGqsAsNKFsitYNmgYh8dibn34gjHE-V38HKlPH52P0x2EAucq6c0Q

Bak hver en dør av Kristin Dons-WallebekTing byrjar å hende i heimesjukepleien «Sone Bølgen» i Larvik. Det vert ein kamp på liv og død, med løgner, intriger og bedrag som bakteppe i denne thrilleren.


  • Norsk tittel: Bak hver en dør
  • Forfattar: Kristin Dons-Wallebek
  • Sjanger: Thriller, krimroman
  • Antall sider: 443
  • Utgivelsesår: 2020
  • Utgiver: Owal Forlag

Kristin Dons-Wallebek (Født 1953) bur i Larvik. Ho er utdanna innan økonomi og reiseliv, sidan utdanna ho seg til sjukepleiar. No er ho sjøvstendig næringsdrivande og har etablert Owal Forlag. Boka «Bak hver en dør» som kom ut i 2020, er hennes debutbok.

Stian er nyutdanna sjukepleiar, som startar opp i heimesjukepleien i Larvik. Han har ei fortid som han prøver å holde skjult, men ting er i ferd med å innhente han. Beate, sjefen hans, sliter med vanskelege ansatte og eit stort arbeidspress. Ting skal snart utarte seg, og med det fylgjer eit livsfarleg drama med intriger av svik og begjær. Fleire brukere skal ha hatt besøk av uvedkommende på kveld og nattestid, utan at det er spor etter innbrudd. Ein morgon vert ein person funnet død i Farriselva. Vedkommende har gjenstander som knyttes mot heimesjukepleien. Beate ser ingen anna utveg enn å henta inn ein privatetterforskar til «Sone Bølgen», som er navnet på heimesjukepleien på Langestrand. Men klarar Louise Bøkker å løysa alle spørsmåla Beate sitter inne med før det er for seint?

Denne boka er eit leseeksemplar frå forfattar. Eg er på ingen måte påverka av dette, og har skrevet min egen subjektive vurdering av «Bak hver en dør».

Denne boka er oppført som ein thriller. Eg skjønte ikkje heilt kvifor den er oppført i denne sjangeren til å byrja med. Men etterkvart som historia utspant seg, kan det forsvares.

Boka startar som ein heilt vanleg roman, der ingenting spesielt hender av mystiske eller spennande hendingar. Eg syntes starten på boka var litt krevjande, for det er mange navn og personer som blir omtalt, så her må ein vere konsentrert medan ein les.

Eg synes forfattar sitt språk veks utover i boka. I starten var det ein del overflødige opplysningar, og ting vart nevnt fleire gongar utan at det strengt tatt var nødvendig. Det var også nokre påklistra dialogar som ikkje føltes ekte. Men dette kjem seg betraktelig utover i boka, og etterkvart vart historia både spennande og interessant. Heimesjukepleien er det ikkje skrevet så mange bøker rundt, så det var eit spennande møte med eit nytt miljø.

Som nevnt startar språket litt ujevnt, men tar seg opp etterkvart som historia skrider frem. Og utover så er dette språket som eit mjukt smør ein drar utover ei varm grovbrødskive. Det flyt så elegant og naturleg at det er ein fryd å lese. Med sine korte kapitler (115 i tallet) i tillegg vart denne boka vanskeleg å legga frå seg til slutt.

Utover i boka byrjar da å skje ting som får hjernecellene til å jobba litt ekstra. Kva, kven og kvifor-spørsmål dukker stadig opp, sjølv om det ligg litt føringar undervegs til at det ikkje vart nokon store overraskelser på slutten for min del. Men plottet er godt og utspekulert.

Miljøet er heimesjukepleien, og det vert ein del medisiner og rutiner og slikt. Dette hemmer ikkje progresjonen på noko måte, då det fell naturleg inn i handlinga. Me fylgjer relasjonen mellom brukar og pleiar tett. Det er ingen tvil om at forfattar, med sin sjukepleiarbakgrunn, veit kva ho skriv om. Det er nært og det føles realistisk og naturleg. Eg vil tru mange vil kjenna seg att i eit miljø med strenge tidskrav og altfor lite tid til kvar brukar.

Personlighetene til hovedkarakterene i boka er meget godt skildra, og for meg er dette bokas klare styrke. Det levnes ingen tvil om kva for type mennesker dette er. Nokre er frampå og brautende, medan andre er tilbaketrukne og meir forsiktige. Dette skapar konfliktar og motsetningar, noko som er viktig i denne type bok. For bak fasaden kan det skjula seg eit anna ansikt enn det utad, eller….?

Me får servert gufs frå fortida, løgn, bedrag, vold og intriger. Kven kan ein stole på? Alle har sitt å stri med, samtidig som dei knyttes sammen utover i boka, som i eit edderkoppnett. Det er fascinerende plott Dons-Wallebek har kommet med her.

Dette er ei form for krimbok, men ingen action eller heftige scener med masse drap. Den er sakte bygd opp, men samtidig så føler ein at det ligg noko å ulmar i bakgrunnen, og her kjem det psykologiske thriller-elementet inn. No er ikkje er viden kjent i sjukepleiarmiljøet, men eg trudde på historia og hovedkarakterane i boka.

Til å vere ein debutroman er dette ei meget god bok. Eg gleder meg verkeleg til kommende bøker frå forfattar Kristin Dons-Wallebek. Med sitt elegante og lettleste språk, kan ho få mange lesarar med seg vidare.

TERNINGKAST: 4+

 

 

 

 

 

 

 

BOKANMELDELSE : 25.SEPTEMBER av Anne Lise Johannsen, Sandefjord

https://hverdagsnett.no/index.php/boktips/krimboker/1296-bak-hver-en-dor

 

Min mening:
Av en eller annen grunn synes jeg at historien gikk litt tregt i starten, men ganske raskt var det glemt. Historien i denne boka er spennende, og det er vanskelig å legge den fra seg.

Dette er debutboka til forfatteren og jeg kan varmt anbefale den - ta en nærmere titt på denne! Unik spenningshistorie fra hjemmesykepleiebransjen.

Jeg har hørt rykter om at det kommer flere bøker fra forfatteren - jeg gleder meg til å følge med på forfatterskapet hennes videre.


Forfatteren har jobbet med manuset til boken i 4 år. Historien er en thriller hvor handlingen foregår på Langestrand i Larvik. Handlingen foregår innenfor hjemmesykepleien. Det er svik, avmakt, maktkamp, begjær, intriger, arv og personrelasjoner. Vi møter blant annet privatetterforsker Louise Bøkker, som samler trådene.

 BOKANMELDELSE 13.12.20

HANS OLAV AKER – LARVIK

Kristin Dons -Wallebek: "Bak hver en dør."


Har akkurat lest denne boken av en tekstforfatter-debutforfatter.

Boka var fengende på den måten at det var vanskelig å legge den fra seg før en var ferdig. Særlig 2 personer ble grundig og godt beskrevet og omtalt. Handlingen var også overbevisende, selv om den var i meste laget "pålesset". Emosjonelt var den såpass bra at man ble både sint, lei seg og indignert. Boka foregår i hjemmesykepleiemiljø i Larvik.

Dersom forfatteren kommer med flere utgivelser, kommer jeg til å hive meg på.


 

 

 

15des 20

Mariann Sæther Tokle, Åndalsnes


https://lillasjel.blogg.no/kristin-dons-wallebek-bak-hver-en-dor.html?fbclid=IwAR0VWLwzdI9AWB_CfpM68NnDk1IOOF3en1Bx_f-Kwtg-iGZM88RTEfYptZk


KRISTIN DONS-WALLEBEK, BAK HVER EN DØR


Leseeksemplar fra forfatteren

 Dette er debutboken til Dons-Wallebek. Det er en psykologisk thriller og jeg var spent. Man vil jo så gjerne like debutbøker men samtidig må jeg jo være ærlig. Jeg går fra den ene debutanten til den neste.

I starten var det mange personer å bli kjent med og det surret rundt så mye i hodet mitt, at jeg nesten ble irritert, for jeg grublet så på hvem er skurken i fortellingen og hva er det egentlig som skjer. Og tittelen er treffende for bak hver en dør, skjer det noe og slik det er på en arbeidsplass, har hver ansatt sin personlighet og sin personlige bagasje og noen er hyggelige og noen kan være gruelig frekke og ufordragelige. Vi kjenner vel til det de fleste av oss.

Utover i boken, begynner ting å skje og den lesende fruen i stolen her, blir mer og mer nysgjerrig. Hun får svar på ting hun har grublet litt på som hun mener ikke stemmer, men stadig nye ting dukker opp. Og hvem er skurken(e)? Er det en eller er det flere og hvem i hampen kan man stole på? Er det de hyggeligste som har de største hemmelighetene eller er det de vi ikke liker?
Jeg vet svaret jeg,  men min munn er lukket. Du må lese den selv.

Hvis du ikke liker rå krim, men å gruble over hva som skjer, uten at det er rått eller makabert, ja da er dette boken for deg.

For meg som ikke liker psykologiske thrillere, må jeg bare innrømme at denne likte jeg bedre og bedre utover i boken.

Kjekt var det også at det var et annerledes plott, nemlig fra jobben til hjemmesykepleien. 

 

Åse Marie Amundsen - (eier av huset på Langestrand, hvor Astrid i boken bor) 

Tusen takk for boken «Bak hver en dør

Jeg har lest den og jeg er imponert.

Etter at jeg var blitt kjent med personene i boken, gledet jeg meg hver gang til å lese videre i boken din.

Ser frem til neste bok.

 Karin Frøyd, Larvik

Jeg er veldig imponert over deg som krimbok-debutant - hvor tar du det fra? Dette er du god på. Bare fortsett og skriv, men unn deg en velfortjent pause i jula.